Információs szám
+36-1/283-8631
Bejelentkezés
  • Céginformáció
  • Székhely
    1201 Budapest, Wesselényi utca 28.

  • Levelezési cím
    1201 Budapest, Vágóhíd utca 65.

  • Telefon
    061-2838631

  • Fax
    061-2838631

  • E-mail
    amero@ameroalkusz.hu

  • Ügyvezető
    Szilasi Jenőné

  • Adószám
    13354914-1-43

  • Cégjegyzékszám
    01-09-731017

FONTOS a biztosított ingatlanok értékeinek AKTUALIZÁLÁSA
Utolsó módosítás: 2023.01.04
Az elmúlt időszakban nagyban megemelkedtek az ingatlanok és vele az épületek értékei is.
Köszönhető ez többek között az infláció, az építőipari anyagárak növekedésének, a munkadíjak, kivitelezési költségek emelkedésének.
Meglévő biztosításainkra nézve ez azt eredményezte, hogy aki pár éve kötött lakásbiztosítást vagy egyéb vagyonbiztosítást, az azt tapasztalja, hogy a biztosítótól kapott index levelében az épület értékénél egy alacsonyabb összeg szerepel, mint amennyiért ezt pótolni tudná egy bekövetkezett kár esetén.
 
Mi a megoldás?
A meglévő biztosítás felülvizsgálata és az értékek aktualizálása. Vagyis a biztosított épületek (és egyes esetben az ingóságok) értékét a jelenlegi valós értékekre kell aktualizálni. Ez némi biztosítási díj emelkedéssel jár, de fontos, hogy segíthet elkerülni egy esetlegesen bekövetkezett kárnál az alulbiztosítottságból eredő problémát és azt, hogy a kárszakértő a kárkifizetés kapcsán az alulbiztosítottsághoz igazodó arányosítást alkalmazzon (proráta kárkifizetés). 2022 év közepén az átlagos négyzetméter ár minimum 600.000 Ft körül kalkulálható. Természetesen ez adott ingatlan esetében akár felfelé, akár lefelé nagyban el is térhet.

Lássunk erre egy példát!
Bekövetkezik egy csőtörés a biztosított ingatlanunkban. A kárszakértő a kárfelvétel során megállapítja, hogy a helyreállítási/javítási költség 200.000 Ft. Viszont azt tapasztalja, hogy a tíz éve megkötött lakásbiztosításnál az épület értéke 50 millió Ft volt, ellenben a jelenlegi, hasonló méretű és állapotú lakások újraépítési értéke már 100 millió Ft.
Ebből kiindulva a kifizetendő kár összeget arányosítja és így a biztosító a 200.000 Ft bekövetkezett kárunk helyett csak 100.000 Ft-ot térít meg. Mindezt arra hivatkozva, hogy az épületnek csak a felét biztosítottuk, így a kárunknak is csak a felét térítik meg.

Ezen a példán keresztül jól látható, hogy miért fontos az általunk biztosítani kívánt épület értékének aktualizálása.
Ne várja meg az évfordulót, az aktualizálás bármikor elvégezhető!
 
Kérdés esetén vagy aktualizálási igényével keresse kollégáinkat bizalommal!
 
Amennyiben Ön hitelszerződésben rögzített kamatkedvezményt kap a jelenlegi lakásbiztosítása után, úgy egy esetleges biztosító/szerződés váltás a kamatkedvezmény elvesztésével járhat. Kérjük, hogy aktualizálás esetén ezt feltétlenül jelezze kollégánk felé és feltétlenül egyeztessen emiatt a hitelszerződést biztosító bankjával!
 
Minden jog fenntartva © 2013 Amero Biztosítási Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2024.02.15